Kisah teladan: Uwais al-Qarni



Kepada pembaca yang budiman sekalian, sebelum ini saya pernah berkongsikan satu artikel di blog ini berkenaan kisah Uwais al Qarni yang dipetik dari laman web I luv Islam. Namun saya gagal menemukan kembali sumber asalnya. Maka dengan itu saya lebih cenderung untuk “remove” saja posting sebelum ini supaya memelihara kesahihan kisahnya

Sebagai gantinya, saya ingin berkongsi dengan pembaca sekalian sebuah video yang dipetik dari kuliah al Habib Ali al-Jufri (seorang ulama muda dari keturunan Rasulullah saw) . Kisah Uwais al-Qarni turut dikupas bersama di dalam kuliahnya ini. Semoga sedikit sebanyak dapat membantu para pembaca budiman untuk mengenali dengan lebih lanjut lagi siapakah insan yang bernama Uwais al-Qarni

About these ads

30 Responses

  1. salam nonaro, nak password entri bawah ni, takde kredit nak msg…huhu…

  2. ok nnti ana msg kan

  3. >> Adeke plak mintak password kat sini. Ish3…macam2..<<

    “ Saya keberatan untuk berdoa kerana ini Allah yang jadikan. Kalau tidak redha dengan kejadian Allah, macam saya tidak bersyukur dengan Allah Ta’ala. “ (Uwais Al-Qarni)

    Sungguh berbeza dengan diri kita yang seringkali mengeluh tika ditimpa musibah.

  4. ooo ni mesti konpius..ni shbtku asyikin dr utp

  5. salam…artikel ni mmg sgt mnarik..tmbh2 lg ble msuk bab2 ibu ni…mule la homesick..isk2…

    “ Tolonglah Ya Allah! Kerana ibuku, aku berdoa hilangkan yang putih pada badanku ini melainkan tinggalkan sedikit. ”

    ~ statement yg mnarik…sdgkan kita sll mintak hilangkn sume sakit yg ade….tringt pula ceramah ustaz kat surau taman kerian mggu lps ttg mintak emas…last2 dpt istana dlm syurga yg ade lubang2 sbb tlalu bnyk mintak…~
    terus menghisab diri…astaghfirullah…

  6. inilah ciri2 auliya Allah

  7. meremang bulu roma baca artikel ni… sangat tersentuh… subhanallah…. :)

  8. Ada sesetengah riwayat menyatakan tanda putih pada Uwais adalah pada belakang tapak tangan atau tapak tangan.. Yang mana satu betul ? http://www.maahadsas.edu.my/home/artikel/106-uwais-al-qarni.html

    • maaf, sy juga kurang arif tentang tanda putih tu krn tidak dpt dipastikan mana satu yg btul.berlainan riwayat lain pndpt.teruskan penelitian sdr, mgkin boleh rujuk kpd yg lebih arif

      • di mana tanda putih itu mungkin tidak penting sgt sb tidak menambahkan keimanan, [tp utk tahu lebih lanjut itu lebih baik], yang membantu menambahkan keimanan kita adlh hayati dan cuba contohi ketaatan Uwais al-qarni trhdp ibunya. :)

  9. Sy pernah membaca kisah bahwa Uwais Al Qarni pernah datang ke Madinah hendak bertemu Rasul namun ia tidak menemuinya dikarenakan Rasul sedang berjihad. Kemudian ia pun kembali ke Yaman.
    Wallahu a’lam.

    • ya ada byk kisah yg pernah diriwayatkan ttg Uwais..seorang insan yang cukup istimewa di sisi Allah.

      Semasa hayatnya tiada orang yang menghiraukan, tak dikenal oleh penduduk bumi akan tetapi sangat terkenal di langit.

      Diriwayatkan penduduk yaman hanya mengenalinya selepas kewafatannya, dan Saidina Umar dan Ali pun hanya dapat mengenali beliau melalui pesan Nabi..dan sejak itu kisah tentang uwais al Qarni menjadi teladan kepada umat Islam sehingga ke hari ini.

      Nama Uwais al Qarni merupakan antara top search di blog ini dengan purata carian sebanyak antara 2 ke 3 kali setiap hari.Dan kisah uwais juga sudah dibaca oleh 705 pelawat sejak diterbitkan kira2 9 bulan yang lalu di blog ini. Itu baru di blog ini, belum dikira dengan blog2 lain yang turut menerbitkan kisah uwais.

      Semoga kisah uwais menjadi pedoman kepada kita semua.

      wallahua’lam

      • pertama kali saya mendengar riwayat beliau pada kuliah subuh 25 ramadan tahun masihi 2011. tak disangka air mata saya jatuh menitis kerna begitu sayu mendengar pengorbanan beliau terhadap ibu nya.

  10. as-salam

    pada 11 Dec 2010 anak sulung saya yang pertama dilahirkan. maka saya menamakannya Uwais Al-Qarni Bin Aweztqrni. Semoga dia menjadi insan seperti yang diriwayatkan iaitu Uwais al-Qarni.

    • kebetulan tarikh lahir anak puan hampir dgn sy, 10 Dec..tahniah, semoga anak puan membesar dgn peribadi uwais al qarni..sy juga sukakan nama tu

  11. nama anak saya pon Muhammad Uwais Al Qarni. Moga anak ibu jadi insan hebat seperti Uwais Al Qarni.

  12. alhamdulillah, kerana peribadi dan keistimewaan yang ada pada UWAIS IBN ANIS AL QARNI ini la,maka saya da suami menamakan anak sulung kami UWAIS AL QARNI B. MUHAMMAD SHOLIHEEN, manakala anak ke2 kami YASIN AL FADANI dinamakan sempena nama sheikh muhammad yasin iaitu muhadith tersohor,moga2 ananda ku menjadi insan berkepribadian mulia seperti tuan empunya nama..insyaAllah..amin

  13. Salam..

    kepada puan ummu uwais..

    begitulah harapan setiap yg bergelar ibubapa terhadap anak2nya..yang penting didikan dari ibubapa lah yang akan mencorakkan kehidupan anak..semoga diberkati!

  14. siapa keturunan uwais al-qarni yang dikatakan bermata biri berambut perang dan banyak cerita yang tidak sama ada tokok tambah. Kenapa Dia dapat memberi syafaat menyamai Nabi Muhammad s.a.w., tdak para sahabat yang dijamin syurga?

  15. Saya singgah dan membaca. Terima kasih atas perkongsian yang sungguh bermanfaat.

  16. mohon utk share. terima kasih

  17. “ Tolonglah Ya Allah! Kerana ibuku, aku berdoa hilangkan yang putih pada badanku ini melainkan tinggalkan sedikit. ”
    ….tanda yg sdkit itu bertujuan supaya Uwais dpt sntiasa mengingat/mengisafi keberadaan dirinya dahulu. (dgr. masa tazkirah kat msjid dlu)..wallahu’alam

    …antara kisah2 yg sgt menarik sbg pengajaran

  18. Alhamdulillah kisah ahli sufi patut di promosikan seluas-luasnya seperti Uwais Al-Qarni, manusia kadang kala hanya membicarakan syariat dan usuluddin tanpa menyedari ilmu ihsan atau tasauf yang mewarnai hati yang tulus dan ikhlas utk keampunan dosa agar Allah meredhai kehidupan kita, wallahualam

    • Jumlah pelawat yg membaca kisah uwais al qarni di blog ini telah bertambah dalam tempoh setahun lebih iaitu drp 705 pelawat (ogos 2010) kepada 5474 pelawat (nov 2011). carian nama uwais al qarni juga bertambah dari purata 4 carian sehari (2010) kepada 13 carian sehari bagi tahun 2011. satu perkembangan yang bagus.

  19. alhamdulillah,ilmu baru =)

  20. Cerita bagus untuk mengilhami kita semua agar , selalu menjunjung tinggi ibu kita, dan selalu berjuang dijaln agama kita.

  21. Subahanallah walhamdulilah wallaillaha wallahuakbar..sungguh tersentap jiwa ,luluh hati,deraian airmata tak terhenti dgn kisah UWAIS AL QARNI ini..antara waliyullah teragung ..semoga kita mendapat pengajaran dan hikmah disebalik kisahnya..Amin..ya rabolaalamin……

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: