CINTA


“Siti Syazwani. Happy Birthday! Semoga kamu akan sentiasa dirahmati Nya… All the best in everything you do… Jaga diri & iman baik-baik yea~…
-Amin, UK-“
  

Aku mencapai telefon mobilku dan membelek-belek SMS ucapan hari lahir yang diterima minggu lepas. Cukup ringkas. Namun, aku masih tertanya-tanya mengapa Amin hanya mengirimkan SMS sahaja kali ini? Jika tidak, tahun-tahun sebelum ini pasti sudah ada kad besar dan bermuzik akan tiba beberapa hari sebelum hari lahir ku. Dah la pakai nombor orang lain, siap tulis nama penuh aku pula tu. Tak pernah pula dia tulis macam ni… Ish, hati mula ragu-ragu. Menyangka sesuatu yang tak baik sedang berlaku. 

  Adakah dia sudah ….? Argh, tak mungkinlah! Dia dah kata takkan ….  Aku teringat ketika dia pulang bercuti pada musim summer tahun lepas. Namun, sebelum itu aku sudah rasa banyak perubahan berlaku pada dirinya. Dia telah mula banyak memberi nasihat-nasihat baik ketika kami berhubung samada melalui telefon, SMS, email, YM dan juga friendster. Dan ketika itu, aku mendapat cuti seminggu dan telah bercadang untuk turun ke KL dengan kakak melawat saudara-mara, dan sambil-sambil itu bolehlah juga berjumpa dengan si Amin. Setahun sekali tak salah rasanya. Melepas rindu la sedikit. ‘Boring’ juga kalau asyik berhubung melalui telefon saja. Lagipun Kuantan-KL sekarang boleh travel dalam 3 jam 1/2 dah. Ulang-alik setiap hari pun boleh. 

 Di KL, aku telah menghubunginya dan cuba mengajak untuk berjumpa. Dia menolak ajakan aku untuk keluar berjalan-jalan daripada pagi sampai ke petang. Dia hanya boleh berjumpa dengan ku seketika sahaja pada petang hari. Walaupun dia beralasan sibuk, tapi aku tahu dia taklah sesibuk mana. Nak tak nak, aku terpaksalah menerima sahaja cadangannya. Asal boleh berjumpa, ia sudah cukup bagi aku. Dan petang itu kami taklah ke mana-mana sangat. Ronda-ronda sahaja dengan kereta Wira kesukaannya itu.  Selepas ber-Asar di Masjid Wilayah, Amin membawa aku ke sebuah restoran dan kami makan ‘early dinner’ di situ. Kemudian, satu detik yang agak ‘mengingatkan’ bagi aku adalah sewaktu kami dalam perjalanan menghantar pulang aku ke rumah saudaraku…  Dia ada bertanya “Apa beza kita dengan diaorang kat situ tu ye?” Amin menunjuk-nunjuk ke arah beberapa pasang ‘couple’ yang sedang lepak berdua-duan di tempat-tempat duduk sepanjang sebuah taman. Aku tergamam sekejap. Huh. Agak menduga, tapi ‘simple’ saja. “Ala, kita ni baik sket. Tak ada pegang-pegang. Tutup aurat elok. Sampai waktu solat, kita solat. Erm… Islamik sket la pendek cerita!.”  “Hmm..” Amin hanya mengangguk-angguk. “Dalam Islam ada ke macam ni?” Amin menduga lagi. Erk… Semakin terkesima aku dibuatnya. Kali ini aku terus diam terpaku. Aku tahu dia lebih banyak tahu selok-belok masalah benda-benda macam ini. Kalau aku jawab lagi, mesti dia ‘counter’ lagi. Huh. Diam sahaja lah! “Erh, abaikan je lah. Saja je saya tanya…” Amin cuba menyedapkan hati. 

Tidak lama selepas Amin terbang pulang semula ke UK untuk menyambung sesi pelajarannya yang baru, dia ada menghantar satu email kepada ku untuk menerangkan kedudukan dan tujuan dia bertanya akan hal itu. Aku sudah mula faham sedikit-sebanyak yang aku perlu mengawal hubungan yang masih tidak ‘rasmi’ ini. Dan sejak daripada itu dia tidak pernah langsung menelefon aku. SMS pula hanya bertanyakan tentang pelajaran sahaja. Itu pun boleh dibilang dengan jari. Namun, aku bersyukur dan gembira kerana dialah yang membuat aku berubah untuk jadi lebih baik dan lebih faham Islam. Jika dulu pakaian aku agak ketat dan singkat, kini sudah banyak yang labuh dan longgar aku beli. Tudungku pun pernah ditegurnya agar melabuhkan ke bawah dada. Dialah yang memperkenalkan padaku apa itu usrah dan dakwah. Dia juga ada berpesan – ‘Jaga hubungan dengan Allah tu lagi penting. Insya Allah, kemudian Dia akan jaga hubungan kita.’  Jadi, apakah yang akan berlaku selepas ini? Hatiku masih tak tenteram memikirkan SMS ucapan hari lahir itu. Macam-macam sangkaan buruk bermain-main dalam hati yang mula busuk ini. Aku masih setia menanti kepulangannya. Dan aku yakin dia juga setia pada aku. Aku tak pernah memikirkan lelaki-lelaki lain selain dia. Dan aku yakin dia juga tak pernah nak menggatal dengan perempuan-perempuan lain. Dia taklah seperti kebanyakan lelaki yang ‘playboy’ pada masa kini.Ops! Mungkin agak kasar untuk berkata sedemikian

.  ‘Tuuut. Tuuut…’ Nada dering SMS berbunyi. Nombor Amin yang terpapar.  “Esok free tak? Boleh kita chatting?”  “Boleh… Saya free je.” jawab aku ringkas. Erm, mesti dia saja nak buat ‘surprise.’ Aku dah agak dah, takkanlah dia hantar SMS saja untuk ‘wish birthday’ aku. Keyakinan aku mula bertambah. Dia masih sayang padaku.  “Ok.Tq…” balasnya pula.

  Keesokannya, aku menanti awal dia online. 

 ‘Tuk. Tuk. Tuk..’ Amin has signed in. Oh, tepat sungguh waktunya…  

Amin: assalamualaikum wbt.  

Wani: wsalam…

  Amin: apa khabar? sihat? iman baik? 

 Wani: alhamdulillah… sihat2..=) awak?  

Amin: alhamdulilah… baik2 juga… iman selalu turun naik sejak kebelakagn ni… tp takpe, ok je semua  

Wani: awak tak balik ke tahun ni? btw, thanks for the bday wish last week… 

 Amin: welcome… tak balik. byk kerja sket tahun ni… lagi pun saya nak try bekerja… cari duit… 

 Wani: wah, rajinnya… baguslah! 

 Amin: hurm…  

Amin: study macam mana? 

 Wani: ok je… new sem ni berat sket.. Jadual pack.  

Amin: oic..

. Amin: takpe, study rajin2 ye..

 Amin: hurm, dah lama nak tanya ni sebenarnya… 

 Amin: hurm… 

 Wani: apa dia? tanya la… sila2..  

Amin: 1st of all sorry dulu ye… hurm, apa pendapat awak tentang kita sekarang? 

 Wani: erh… macam awak kata dalam email tu dulu yang kita ni kan ‘kawan’… tak lebih daripada tu… tp, special sket… tiada couple-couple mcm org lain… declare pun tak kan?

  Wani: so, statusnya kawan je la…

 Amin: hurm……..  Wani: erh, tak betul ke? 

 Amin: hurm.. ni opinion je la – antara lelaki dan perempuan yg bukan mahram, tiada perhubungan yang lebih akrab melainkan hubungan suami isteri shj… yg lain2.. atas alasan aper skali pun ia tak patut diterima.. 

Aku tergamam seketika. Tertampar keras juga rasanya…  

Wani: jadi…  

Amin: saya rasa kita harus stop… stop untuk berpisah…  

Amin: sbb……  

Amin: sbb saya sedar yg semua ini adalah salah dan juga keliru…

 Amin: benda ni akan buatkan hati ternodai… zina hati akan banyak berlaku…

  Amin: walaupun kita jauh, tak call, tak jumpa dll, tapi hati tetap ber’zina’…  

Amin: huh…  

Amin: saya bercakap itu dan ini pada org ramai… tapi, dalam masa yang sama saya meyelindungi sesuatu yang tak sepatutnya saya buat…  

Amin: kononya Islamik…  

Amin: saya rasa cara ni tak betul… kita sbnrnya yang dah menyarungkan benda yg tak baik ni dgn Islam… then, org nampak Islamik… 

 Amin: saya rasa takde beza pun kita dgn org lain yg duk ber’couple2’ nieh.. 

 Amin: hurm…..  

Amin: jadi, saya rasa kita harus berpisah… 

Amin: demi menjaga diri…& sama-sama untuk kembali harungi hidup dalam redha Ilahi…  

Amin: sorry… sorry byk2 untuk segala apa yang telah kita buat…  

Amin: dan sorry juga sbb telah membawa awak ke jalan yang lupa pada-Nya…  

Amin: andai ada jodoh, moga dipertemukan…

  Astaghfirullahalazim… Aku beristighfar panjang. Ku kesat peluh di dahi… Air mata jahiliyah ku deras menitis membahasi meja. Sedikit terpercik pada keyboard laptop. Aku tak sangka perkara seperti ini akan terjadi sepantas ini. Ringkas, lembut, berhikmah serta points-nya yang jelas membuat aku tak dapat membantah dan berkata-kata. Sedih, pilu, kecewa, dan sesekali timbul rasa kesal pun ada. Tapi, semua itu tak bermakna lagi…  Aku tak mampu lagi untuk menyambung perbualan tersebut. Ku pasrah dan terima sahaja keputusan yang dibuat oleh Amin itu. Di saat ini, hanya Allah yang bisa mendengar bisikan hati rapuh ini. Dialah juga tempat ku pohon keampunan atas segala kekeliruan yang telah aku timbulkan. Rupanya selama ini aku telah tertipu dengan biskan musuh, mengikut jalan taghut, mencampurkan halal dan haram, serta mengandunkan yang Islam dan al-hawa…  Cinta hakiki hanyalah pada Allah… Tiba-tiba aku teringat hadis halawatul iman yang pernah dibincangkan oleh naqibah aku tak lama dahulu; pertama-tama sekali mestilah mencintai Allah dan RasulNya lebih daripada makhlukNya, kemudian mencintai seseorang itu hanya kerana Allah dan akhir sekali, mesti benci untuk kembali kepada kekufuran sebagaimana ia benci dicampakkan dirinya ke dalam api neraka. Dengan demikian barulah dapat merasai kemanisan iman itu. Hanya Allah sahajalah yang layak memberi hidayah kepada sesiapa yang dikhendakiNya. Moga-moga Dia kuatkan dan teguhkan hatiku menghadapi dugaan ini dan moga-moga diringankan beban yang kupikul ini. Aku terus menjawab ringkas…. 

 Wani: thanks & sorry too… saya terima… Alhamdulillah… 

 Wani: moga awak bahagia dan sukses selalu di sana. doakan saya juga.  

Wani: wassalam.  Signed out  

Aku merasakan hubungan tiga tahun yang terbina itu memang salah pada dasarnya. Bagaimana mungkin ia dapat mewujudkan sebuah keluarga yang menjunjung Islam jika asasnya terbina melalui cara al-hawa? Ya, kami memang saling menasihati dan bertazkirah, saling mengejut Qiamulali, saling menghantar SMS ayat-ayat Quran serta hadis, tapi semua itu memang tak betul caranya… Aku sedar yang kami telah mempergunakan Islam untuk mencapai matlamat peribadi… Astaghfirullah.. Syukur pada Mu ya Allah kerana lekas mengembalikan ku pada jalan redha-Mu. 

 “Sayang… Cepat turun ni. Nurul dah nak sampai.” Ops! Tersedar daripada lamunan kisah 15 tahun lepas itu tatkala mendengar sahutan suamiku, Muhammad Aqil untuk bersiap menyambut tetamu istimewa kami Nurul dan Amin.

  “Ya bang, Wani turun…”  

Alhamdulillah… Siap semuanya. Aku menutup lid laptopku dan bergegas turun ke bawah. Aku sudah bersedia untuk membentangkan ‘presentation’ kepada beliawan-beliawanis negara mengenai Cinta Remaja dalam program ‘Belia Negara 2057’ esok. Aku sangat bersyukur menjadi siapa diri aku sekarang ini dan aku mengharapkan belia-belia harapan negara dapat kembali kepada cara fitrah yang sebenar dalam menguruskan soal cinta.

  from : http://www.iluvislam.com/v1/readarticle.php?article_id=550


10 Responses

  1. Salam…tujuan sy tercapai akhirnye ble artikel ni di publishkan…fikir2knlah.. untuk siapakah spttnye CINTA sejati kta disuburkan?? thanks sis nonaro…

  2. cerita ni cukup baik, mngingatkan muda mudi trmasuk sy sendiri bahawa perjalanan hidup seurg siswa dan siswi masih jauh, benda yg melalaikn dan melibatkn couple ni seeloknya dielakkn agar tdk melalaikn…

    kdg kala, perasaan tu sukar dikawal terutama bagi golongan adam, maklum la, adam ada 9 akal dan 1 nafsu iaitu prempuan, pa pandangan nonaro?

  3. Memang tak dpt dinafikan setiap manusia dikurniakan perasaan ingin menyayangi dan disayangi ttp Allah juga telah mengurniakan kita akal utk kita belajar mengawalinya agar x melampaui batas2 syariat.pd pndgn sy cinta sejati hanya lahir dari dua hati yg sudah punya ikatan mahram dan bertunjangkan cinta Ilahi.

  4. sy akui bahawa cinta yg terbaik adalah kasih pd ilahi..
    sy cuma leh berdoa yg terbaik je.. tq byk2

    slm

  5. Assalamualaikum..
    kaif haluki?
    rindu nk borak ngn naimah lg…mcm2 citer..doakn bb kat cni ye..
    syukran naimahfor this story=)

  6. kita ni dikira umat akhir zaman……

    nk tahu pandangan nonaro psal umat akhir zaman ni…

    skrg klau dibandingkan dulu, mngikut senior2 yg dah keja tp masi kerap mengunjung pusat islam kita…

    mrk berkata pd waktu dulu2, siswa2 zaman mrk akn sentiasa brjemaah tdk kira di pusat islam ataupun surau blok, tetapi pada ari ni….. siswa2 lebih kpd solat individu..

    dan muda mudi zaman ni lebih kpd hedonisme iaitu budaya sukakan hiburan… inikah umat akhir zaman?
    pandangan nonaro mcm na?

  7. diz story is really meaningful to my life…
    it brings me to da right decision…
    it makes me understang wat is yes n wat is no…

  8. salam…
    em,1stly nk jwb persoalan daniel
    zaman dulu lebih ssh dr skrg.
    zaman dulu mempunyai kesedaran yg lbh dr sekarng
    zaman dulu pengaruh2 luar terutama dr barat(melalui media) kurang berbnding skrg.
    sekarg nie msg2 sdh bese dgn senang.kl ade yg ssh pn, ape yg nk d cari kesenangn.
    pendek kate, msg2 dh lari dr track islam yg meletakkan keredhaan Allah sbg tujuan (melaksanakan perintah Allah)
    jd,tgs kite skrg kne cbe tlg mengingtkn mereka ttg kewajipan ini
    tp zmn sekrg yg pnh dgn slot2 cramah terutama d PI, mustahil sgt kl depa kate depa x pernah d exposed ttg ini…
    em,mcm2

  9. Salam…
    Tiada alasan untuk menghalalkan couple islamik ini..fikirkanlah dengan mata hati dan nilaian iman…
    Teruskan perjuangan,sahabat…

  10. salam mahabbah ukhti illiyin
    dan salam ramadhan buat sahabat2
    semoga diri kita terpelihara dr melakukan maksiat terutamanya dlm bulan yg penuh barakah ini.
    selamat beribadah

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: