AYAT-AYAT CINTA


ayat2-cinta.jpg

Ayat Ayat Cinta is a beautifully portrayed Islamic love story – a tale of a virtuous Muslim protagonist who overcomes all obstacles of life maintaining pure ideals.

Fahri bin Abdillah is a poor, intelligent student who wins a scholarship to complete his graduate degree at Egypt’s esteemed Al Azhar University. Very disciplined and dedicated by nature, Fahri embraces his life in Cairo, completing his studies and translation of religious books with full enthusiasm, exactly according to pre-determined targets.Only one goal is left un-attempted: the pursuit of marriage.For Fahri is innocent and pure, and doesn’t believe in the concept of relationships prior to marriage. He is inarticulate and shy around women. All his life, only two women have been close to him – his mother and grandmother.Life changes drastically in Egypt for he suddenly finds himself surrounded by four beautiful, distinctly different women.

Maria Girgis, a shy, open-minded Coptic-Christian neighbor who is attracted to the teachings of the Holy Al Quran, finds herself falling in love with Fahri (a fact she only reveals to her diary).

Nurul, a student at Al Azhar like Fahri, is the Muslim daughter of a renowned Indonesian cleric. Fahri feels unworthy of her and thus ignores his feelings for her, leaving her confused and guessing.Noura, an abused Egyptian neighbor, develops strong romantic feelings for Fahri, who in turn simply sympathizes with her situation. His romantic rejection destroys her and eventually leads to a false accusation of rape.

Aisha, a German Turkish student in Cairo haunts Fahri with her beautiful eyes. Following an incident on the metro where Fahri defends her against narrow minded bigoted Muslims, both immediately develop feelings for each other.As the story unravels, the protagonist makes the audience face the daunting decisions he himself faces, and forces us to marvel at his undying loyalty to the true ideals of Islam as he ultimately makes the choice of a lifetime.

*Ada diri seorang muslimah didalam diri Maria..nikahi lah dia – Begitu hebat cinta seorang isteri Aisha terhadap suaminya Fahri, membenarkan suaminya berpoligami terhadap seorang gadis yang beragama lain. Membaca, mendengar lagu tema dan menyaksikan sedutan filem ini memberi keinsafan pada diri kita..diriku.Mampukah aku menjadi sekuat Aisha…

Dari filem ayat-ayat cinta:

wallpaper_2.jpg

“Wahai orang yang lembut hatinya, aku tiada siapa pun kecuali Allah dihatiku, aku ingin menjadi yang halal bagimu yang kau akan kecilkan dunia”.

“Sesungguhnya aku berdiri kerana Allah, satu-satunya hidup ini”.

“Ada diri seorang muslimah dalam Maria..nikahi lah dia”.

Desir pasir di padang tandus,
Segersang pemikiran hati,
Terkisahku diantara,
Cinta yang rumit,

Bila keyakinanku datang,
Kasih bukan sekadar cinta,
Pengorbanan cinta yang agung,
Ku pertaruhkan,

Maafkan bila ku tak sempurna,
Cinta ini tak mungkin ku cegah,
Ayat- ayat cinta bercerita,
Cinta ku padaMu,

Bila bahagia mulai menyentuh,
Seakan ku bisa hidup lebih lama,
Namun harus ku tinggalkan cinta,
Ketika ku bersujud,

http://www.ayatayatcintathemovie.com/

Dari novel AYAT-AYAT CINTA

Habiburrahman el-Shirazy

13 Responses

  1. related dgn bila cinta bertasbih ke? cam menarik je

  2. interesting story. really different from usual love story

  3. jika anda seorang yang sukakan kisah cinta,inilah bukunya.
    jika anda seorang yang mementingkan keluarga,inilah bukunya.
    jika anda seorang yang menyintai ilmu,inilah bukunya

  4. dah baca 1/4 buku nie, memang menarik dan byk info Islam yg sy x pernah dgr sblum ni.. cerita brpusat pd takwa pd ALLAH, amat berbeda dgn novel2 cinta jiwang

    betul2 penulis yg berbakat

  5. here: i saw this blog also talks about this book. just to late you know ;D

    http://biskutz.blogspot.com/2007/12/ayat-ayat-cinta.html

  6. salam..
    citer ni memang best sesangat.. ^_^

  7. bes sgt2….
    pasti seme wanita mdambakan suami seperti fahri…….
    ku jua…
    inshaallah

  8. Kalo nak kisah2 cinta lain yang patut dijadikan bacaan; boleh jugak dapatkan novel2 karya Abuya HAMKA seperti ‘Di bawah lindungan Kaabah dan Tenggelamnya Kapal Van der Wjick. Kombinasi kisah Perasaan cinta lelaki dan wanita, cinta kepada Allah, cinta pada keluarga,pada bangsa dan darah keturunan yang mengalir dalam diri..

  9. sy sempat tgk filem ayat-ayat cinta di laptop rakan dari indonesia. frankly speaking, nampak mcm kontradik apb idea sebuah novel islami diterjemahkan ke alam visual. barangkali krn pembikin filem itu bukan akhi habiburrahman sendiri. dan kita patut argue sejauh mana habiburrahman terlibat dalam pembikinan filem?? sebabnya suasana, budaya dan ayat-ayat syariah dalam novel beliau mmg tepat spt di negara Cairo (mesir). tapi ia sebaliknya yg boleh kita tonton dlm filem. kekuatan idealisme dan Islam dalam filem itu sendiri perlu diimprovekan

    p/s : bluecrystaldude !! hang budak kimia noo. haha

  10. assalamualaikum warahmatullah

    Orang yang pernah baca novel karya Habiburrahman (focus: ayat2 cinta) lalu menonton filemnya, pasti akan berkomentar bahawa filem itu tidak Islami. Persoalan: Betul ker tdk Islami?

    Ok, kita melihat terus kpd siapa yg first2 sekali ckp bahawa filem itu tdk Islami. Siapa dia? Dia ialah pembuat filem itu sendiri. Point awal: Sudah awal2 lg si pembuat filem (Hanung Bramantyo) mengaku bahwa filem ‘ayat2 cinta’ terbitannya adalah tidak Islami.

    Jadi kenyataan itu saja sudah boleh dijadikan hujah, tanpa perlu di’discuss’ pnjang2. Point utama: ‘Filem ayat2 cinta’ adalah tidak Islami.. adalah betul.

    Begitu banyak istilah2 syari’ah yg digunakan dalam novel, tetapi di’reduce’kan dan di’ghaib’kan mcm tu saja dalam filem. Sehingga begitu banyak nasihat2 agama di dalam novel, berganti dengan adegan2 ‘geli’, aneh dan memang tidak Islami.

    mungkin kita boleh terus bertanya kpd akhi al-fadhil habiburrahman tentang kekhilafan ini..😕 ..Tapi yg pastinya mmg sgt berbeza antara apa yg ditulis oleh seorang lulusan Al-Azhar (dalam novelnya) berbanding hasil gubahan orang filem (yg pastinya bukan lulusan syariah).

    P/S: sudah sampai masanya utk umat Islam lebih kpd mempraktikkan Islam itu sendiri, bukan skdr membayangkan perkara2 yg retorik saja.. kisah2 cinta begini menjadikan manusia lebih leka dgn impian yg kabur. padahal sudah lama Allah janjikan: “Lelaki2 yg baik adalah utk perempuan2 yg baik, dan perempuan2 yg baik adalah utk lelaki2 yg baik… just berusaha utk perbaiki diri (solehal ‘amal, quran sunnah etc), sudah pasti Allah akan tunaikan janjinya.. so, tdk perlu sehingga di pasar pun ayat2 cinta, di dewan kuliah pun ayat2 cinta, di kediaman pun ayat2 cinta, so so on… sehingga menenggelamkan perbincangan yg lebih aula: quran dan sunnah…. wallahu A’lam..

  11. salam.
    syukran atas kesudian berkongsi pendpt bg mereka yg sudah menonton filem tersebut,sy sendiri belum brkesempatan utk melihat dan menilai sendiri filem td, tp dr awal2 lg mmg ramai yg menjangka filem x akan sesempurna jalan cerita dan gmbrn yg diberi dlm novelnya.itu mmg lumrah yg selalu terjadi bg filem2 yg diadaptasi dari mn2 novel2 pun

    walau apapun sy sendiri juga bknnya mmpunyai keinginan yg tinggi utk menonton filem tersebut, cukuplah dgn ilmu2 yg diperoleh dr novelnya,dan keindahan lenggok sasteranya.

    Now let’s talk about the novel
    bg pendapat sy , point utama yg patut kita pegang adalah konsep perkongsian dan penyampaian ilmu itu sendiri.
    menyampaikan islam x bermakna harus duduk beramai2 di dlm masjid dan di surau2 shj, bercakap ttg keindahan al-Quran dan sunnah bkn terhad di kuliah2 agama shj yg akhirnya dihadiri oleh mereka yg bersongkok, berkopiah dan bertudung labuh. mesej dakwah sebegini akhirnya tidak sampai kpd mrk2 yg selama ni keberatan dan x berminat dgn kuliah2 agama tersebut.

    dan atas ruang kekosongan ini, maka lahirlah sebuah karya yg mewujudkan sebuah fenomena yg memangil semua lapisan masy termasuklah golngn yg x pernah berminat dgn penyampaian agama secara vulgar itu td,
    fenomena ini terjadi kerana ia bukanlah kisah cinta semata2, tp sarat dgn msj dakwah, nilai2 persaudaraan, kepentingan menuntut ilmu, kepimpinan,malah penuh dgn suntikan motivasi dlm menempuh kehidupan terutama dlm hidup seorang pelajar.

    akhirnya habiburrahman berjaya membawa dn menyampaikan msj yg tersekat td kepada semua lapisn masy

    apa pun ini setiap perkara pasti ada penilaian yg berbeza dr setiap aspek apatah lg dinilai oleh ribuan akal manusia yg pastinya berbeda dlm kehendak dn persektifnya tersendiri

    ini hanyalah pndgn peribadi seorang insan

    wallahu’alam

  12. assalamualaikum warahmatullah

    sememangnya sy akui, slepas menonton filem tersebut, memang tak seindah jalan cerita novel….. walaubagaimanapun, mungkin disebabkan faktor masa dan faktor nk insert kan sedutan yg menarik perhatian penonton…
    nk increase jualan kot… walaubagaimana pun, diharap menjaga nama baik pengarang…

    siapalah kita utk menilai insan yg lain, kita pun merupakan insan yg byk silap dan lalai tanpa kita sedari…. W’slm

  13. slm,
    izinkn saya link blog awk ni ke blog saya..
    terima kasih lg utk info yg bermanfaat🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: