Kifarah


Alhamdulillah, hari ini Allah telah mengembalikan nikmat kesihatan kpd hambaNya.sy sudah mampu bangun dan melakukan kerja2 yg sepatutnya.Apa pun sy bersyukur, mmg benar di setiap kesulitan itu pasti ada hikmahnya.Waktu susah inilah kita blh mengenali siapa itu sahabat.Dan semalam, waktu paling genting bagi sy.Keadaan bertambah teruk, sehinggakan sy langsung x mampu lg utk bangun.Dr mengesahkan suhu badan mencapai 39 darjah Celcius, ditambah lg dgn keracunan makanan.Semua itu membawa pula kepada kesan kesihatan  smpingan yang lain.

Balik dr klinik, sy terus tertidur.Sy cuma tersedar apabila kedengaran suara shbt ini tiba2 muncul.Teman sebilik sy pula semakin risau. SY tidak tahu apa yg dibicarakn.Kemudian dtg pula shbt yg lain, dan shbt ini sy ibaratkan sebagai kakak sendiri,kerana dialah yg sabar menjaga sy selama dua malam ini. Saya membiarkan sj mereka menguruskan diri sy.Mereka berbuka dan menunaikan solat di bilik sy sj pada mlm td.Yg lebih menyentuh hati apabila ada yg menunaikan solat hajat mendoakan kesihatan sy.Menjelang selepas waktu berbuka, semakin ramai shbiah yg dtg menziarah.Ramai juga yg mengirimkan salam.Sehingga hari ini masih ada yg dtg melawat dan menawarkan pertolongan.

Apa pun saat2 genting itu telah sy lalui.Tapi sy sungguh bersyukur, kerana ALLAH telah menampakkan sy siapa itu sahabat.Dan sakit itu sesungguhnya adalah kafarah dosa bg hambaNya.Jadi aku bersyukur padaMu Tuhan.Semoga sy dapat menjalani setiap detik masa dlm Ramadhan yg tinggal ini dengan penuh kesyukuran dan kekhusyukan dlm beribadah, dengan nikmat kesihatan yang sempurna.

Wasalam

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: