Sekilas Sejenak Sepetang


Alhamdulillah masuk hari ni baru habis 2 paper exam, masih ada lagi 3 papers to go.Tengkuk macam nk patah je rasa, sakit juga pagi td, tak pernah lagi mcm ni.Apa pun ALLAH sudah mempermudahkan urusan.alhamdulillah

Tadi lepas exam tersilap pulak jalan, kaki dah melangkah terus ke ATM machine dulu utk transfer duit beli buku, tp terlupa pulak yang tuan kedai bagi no akaun cimb,Fuh , penat la pulak kena jalan patah balik.Jadi rasanya kalau free utk g bank in pun hari khamis ni sj after exam.Huhu..tak sabar ingin aku bertemu dengan buku-buku yang sudah siap ditempah, yang bakal menemani masa lapangku ketika di rumah nanti.šŸ™‚

Yang ni saja yang sempat ditempah.Ada dua lagi buku yang di cari tapi tak jumpa,nampaknya kena pesan kat tuan kedai suh cari “HARI-HARI DALAM HIDUPKU- ZAINAB AL GHAZALI dan FIQH AL AULAWIYYAT-Dr Yusuf al Qardawi…satu lagi buku yang ditempah Ensiklopedia Kisah Sahih Sepanjang Zaman- Dr. Umar Sulaiman Abdullah Al-Asyqar sudah ada, tp tuan kedai cakap page pula tak cukup 2m/s, maka aku membatalkan saja tempahannya.jadi ini saja insyaALLAH yang akan sampai padaku:

1, COGITO ALLAH SUM (Novel inspirasi bagi pencari Tuhan, Best Seller Timur Tengah)

cogito

2.TELAGA BUDI</p>

telaga-budi

” TELAGA BUDI” adalah sauh tempat diamnya pautan budi. Dalam tenang takung airnya, ada pusar lautan makna. Bagai riak di tasik madu, ia menghantar sebimbing wahyu terkupas dari asuh kata Ulamak ‘

Sebuah buku himpunan kata-kata hikmah T.G Nik Abdul Aziz Nik Mat.

3. RINDU ANDALUSIA
tb_rindu_andalus_495cd0bf7ed5f1Menyingkap penindasan sebuah keluarga muslim di granada setelah empayar muslim runtuh, porak peranda, hancur tidak berbentuk…

RINDU ANDALUSIA menyelami penderitaan keluarga Abu Jaafar di tengah keruntuhan kota Cordova. Ratusan kitab kesayangan beliau dibakar oleh tentera Castile di laman Bab el-Ramlah. Badan Inkuisi Granada merampas semua kitab berbahasa Arab dari masjid, pusat sumber, sekolah dan orang perseorangan. Masjid diubahsuai menjadi gereja dan katedral. Kalau ingin selamat minta saja dibaptis menjadi kristian. Anak cucu Abu Jaafar bertahan menjadi Muslim. Di dalam rumah solat dan berkomunikasi dalam bahasa Arab tetapi di luar rumah mereka berbahasa Castile, menggunakan nama baptis dan menghadiri “misi suci” pada hari ahad di gereja.

Sampai bilakah Saleemah, Saad, Hassan, Mariama dan semua keturunan Abu Jaafar sanggup mempertahankan iman?
Mampukah mereka bertahan daripada kekejaman yang bersembunyi di sebalik “misi suci” itu?

– RADWA ASHOUR ; ialah profesor sastera Inggeris di Universiti Ain Shams, Mesir. Beliau juga seorang novelis, cerpenis, dan pengkritik sastera Afro-Amerika.

4. KHADIJAH BINTI KHUWALID- Cinta ABadi Kekasih Nabi.
Penulis- Dr. Muhammad Abduh Yamani

khadijBuku ini adalah terjemahan yang sah daripada buku Khadijah Drama Cinta Abadai Sang Nabi, karangan Dr. Muhammad Abduh Yamani yang diterbitkan oleh Penerbit Pustaka Ilman. Ia merangkumi kisah kehidupan isteri, sahabat, kekasih serta ibu kepada putera dan puteri Baginda Rasulullah SAW.

Pengisiannya meliputi bab salasilah keturunan, perkahwinan, peribadi, kerjaya, pengorbanan, putera-puteri dan kewafatan. Di samping itu penulis turut menyelitkan bab peranan syair dalam memuliakan Khadijah dan hadis-hadis yang menyentuh tentang kehidupan Khadijah.

Bagi ramai yang masih tertanya-tanya mengapa Khadijah yang menjadi isteri pertama Nabi Muhammad dan kriteria apa yang menyebabkan pemilihan itu? Segeralah mendapatkan buku ini.

“Allah tidak memberikan pengganti untukku yang lebih baik daripada Khadijah. Dia percaya kepadaku semasa orang lain mengingkariku; dia membenarkanku semasa orang lain mendustakanku; dia menyerahkan hartanya kepadaku semasa orang lain menghalangku; dan Allah mengurniakan keturunan melalui rahimnya semasa aku tidak dapat daripada isteri-isteriku yang lain. ..” –Rasulullah

Semoga peribadi Khadijah,wanita unggul sepanjang zaman ini menjadi contoh kepada pembentukan peribadi muslimah abad ini.

Sementara menunggu buku-buku ini datang,bolehlah menghabiskan dulu pembacaan buku-buku yang dibeli dr kedai ” cik Maya”..:)

Ok sekian saja sekilas sejenak sepetang ini. Aku perlu istirehat, merenew energy untuk study pula next paper “RENEWABLE AND ALTERNATIVE ENERGY”, 16th APRIL 2009.Hehe apa yg nak di study ye? bak kata dr Lee,” Tak yah baca nota pun tak pa, soalan dan jawapan saya xde dalam nota.”…

Kalau xde dalam note, alamatnya kena la menyelongkar semua information dari review paper…:)
Mari menuju kejayaan.

Wassalam.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: