MEMELIHARA HATI


Jumaat 12 june 2009.

Alhamdulillah, pada petang semalam kuliah ust Zul dapat berjalan spt biasa walaupun pada mulanya kelas tersebut terpaksa dibatalkan krn bbrapa mslh teknikal.

Sambungan kuliah semalam memetik tajuk berkenaan hati.Berikut adalah sedikit input yang dapat saya kongsikan daripada kuliah tersebut yang berdasarkan kitab “Nasihat Agama & Wasiat Iman” oleh Imam Habib Abdullah Haddad bertempat di Malaysian NPK Fertilizer Sdn.Bhd.

“…Hati itu penghulu segala anggota dan ketuanya.Tiada kebahagiaan di dunia mahupun akhirat selagi hati itu tidak dan belum disucikan dan dibersihkan daripada sifat-sifat buruk tercela,serta segera menyeri dan menghiaskannya dgn sifat-sifat baik yg terpuji.”

TANDA-TANDA SIFAT SOMBONG:

1) Merasa bangga melihat dirinya maju lebih dari org lain.

2) Suka menonjolkan diri terhadap orang lain.

3) Minta dikedapankan di majlis org ramai.

4) Bergaya dan beraksi  angkuh ketika berjalan.

5) Membantah teguran org lain, meski pun bicaranya salah.

6) Tidak mengendahkan nasihat atau teguran org.

7) Suka menindas org Islam yang miskin atau lemah.

8- Kerap menganggap dirinya betul dan tidak pernah salah.

9) Suka memuji-muji diri.

10) Bermegah dgn datuk nenek yang kenamaan atau ahli keagamaan.

11) Bermegah dgn keturunan.

7 Responses

  1. Nauzubillah…mintak dijauhkan benda2 camtu…

  2. icic…

    as a good reminder to myself also

  3. peringatan kpd semua…

    p/s: doakan sy as i’m preparing to be the presenter for the next ‘knowledge sharing” class..:)

  4. InsyaAllah

    Boss bleh punya!! Tidak dapat disangkal lagi. Lalala…
    (Takde kaitan pun dengan post)

    Neway, just nak share kata2 kat bawah ni;

    Begitu banyak orang yang sibuk
    Menghias rumah agar tampak indah, megah
    Menghias taman agar tampak nyaman
    Atau menghias penampilan agar penuh pesona menawan

    Tetapi kenyataan
    Betapa sulitnya membuat hidup ini bahagia dan mulia
    Walaupun segala telah punya
    Penyebabnya adalah
    Kerna kita tidak pernah punya waktu dan kesungguhan
    Untuk menghias hati

    Padahal hati inilah raja yang menguasai tubuh kita
    Jikalau hati tak dihias
    Maka hidup pun akan mudah nestapa
    Hari2 akan menjadi sengsara
    Dan bisa terkurung menjadi manusia yang hina dan nista

    Jagalah Hati!!

  5. makasih bos yg selalu support ku🙂

  6. tq for sharing

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: