VIVA SEMALAM


ALHAMDULILLAH, rasa nak bagitau semua org sj yg saya benar-benar rasa release , gembira yg tak terhingga setelah selesai membentangkan PLANT DESIGN dalam viva semalam. !

h2Terima kasih kepada supervisor yg baik dan memahami, Prof Madya Noel Fernando dan juga kepada ‘papa Plant design USM’ kami, Prof Subhash Bhatia atas nasihat dan tunjuk ajar kpd ‘Hydrogen Power (M) Sdn. Bhd (company ku) dan tak lupa juga kpd my collègues Nad,Hajar dan wani.

Pelbagai ujian yang telah kami lalui sepanjang buat plant design ni, semuanya dilalui dgn kekuatan yg diberikan Allah.Pengalaman juga macam-macam.Kerana penat buat design ni la, sy tertidur hampir dua jam dalam kereta di parking desa dulu.

Kumpulan kami merupakan antara 3 kump terawal yang terpilih utk siri viva yang berlangsung selama 3 hari

h2

Our future hydrogen plant

sejak semalam dan akan berakhir esok..Pembentangan plant design kami, ‘THE PRODUCTION OF HYDROGEN USING AUTOTHERMAL REFORMER ‘memakan masa hampir satu jam setengah semalam walaupun setiap kump hanya dihadkan untuk membentangkan selama satu jam sj.Ha apa dah jadi?

Semua berjalan spt biasa, dgn panel examiners kami Dr Zainal dan Dr Hekarl uzir.Cuma yang jadi lama tu sebab viva kump kami juga semalam telah dipilih untuk dihadiri oleh panel industry, En Zulkifli Ibrahim, Manager Plant operation department, dari Petronas Fertilizer Kedah.

logo04_nHeh, macam-macam pengalaman rasa sepanjang viva, dan memang betul la org industry ni mata dia dah betul-betul mcm mata x-men, ada je yg dia Nampak.ada jugak yg kantoi.tapi takpa, byk yang kami belajar, dgn teguran yang membina.Selesai viva pun, En zul minta utk bertemu kami secara personal, memberi nasihat dan komen-komen yang membina.Baik hati sungguh manager petronas ni.Dan semua nasihat yg diberikannya akan kami guna utk improve lagi projek plant design kami ni utk sem depan pulak.

pfd

New pfd

Saya sudah puas berehat dari semalam smp ke petang ni.Terima kasih ya ALLAH.Maka hari ni bermula la study week, tutup dulu cerita plant design..buka pulak buku cerita Effluen Engineering dan Petroluem.

Dan tahniah juga kpd yg baru selesai viva hari ni (tokei company yang buat ethyl hexanol , Aini dan Maya , dan tokey company yang buat baja urea, Raihana dan Syikin.) , dan good luck kepada teman-teman yg bakal viva esok. kpd wana yang buat plant hydrogen peroxide( isk ni bahan racun perosak ni) , kami p makan RFC dulu  .

Ok sekian sj drp sy.(ada byk lg agenda nak buat lepas ni)

WASALAM.

Special thanks dedicated to PLANT DESIGN lecturers
from Hydrogen Power (M) Sdn Bhd:

Dr. Bhatiaw

papa Plant Design, Prof Subhash Bhatia

Dr. Fernandow

Good supervisor, Assoc Prof W.J Noel Fernando

Dr. Zainalw

Aspen Plus specialist🙂, Dr Zainal Ahmad

5 Responses

  1. *tokei ALCOHOL n tokei FERTILIZER tanya, kul bpe nk p RFC?
    Cadangan: Masa yang sama tokei PESTICIDE ber’viva’…hehehe…
    *tahniah dah selesai viva dengan jayanya
    *PLANT DESIGN N ANALYSIS = 1 perjalanan y sukar digambarkan…huhu

  2. erk tokei alcohol? ooo ye la kan, ethyl hexanol tu kan kategori alcohol, lupa pulak.ralat semacam je dgr bunyi alcohol tu.hehe.
    cepat je perasan bab2 makan ni.cuma cdgn je, isk2 hgpa perasaan pulak ye.sila ym utk perbincangan lanjut dua hala.
    time ni semua tokei company dah hbs present.
    tahniah2

  3. eh wei..pfd tu ang lukis???guna apa r???mcm gambar CCR ja…cun3!!
    **aku penah try RFC skali…x berapa mengancam r..huhuhu

  4. PFD tu programming engineer la yg lukis, si wani.for my part, almost 95% duk kerja pk pasal proses & technology sj hampir satu sem.

  5. so you are now becoming “a chemist engineered”. congratulation…..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: