THE POISON IN YOUR MIND

A long time ago in China , a girl named Li-Li got married & went to live with her husband and mother-in-law. In a very short time, Li-Li found that she couldn’t get along with her mother-in-law at all.
Their personalities were very different, and Li-Li was angered by many of her mother-in-law’s habits. In addition, she criticized Li-Li constantly.
Days passed, and weeks passed. Li-Li and her mother-in-law never stopped arguing and fighting.But what made the situation even worse was that, according to ancient Chinese tradition, Li-Li had to bow to her mother-in-law and obey her every wish. All the anger and unhappiness in the house was causing Li-Li’s poor husband got the great distress.
Finally, Li-Li could not stand her mother-in-! law’s bad temper and dictatorship any longer, and she decided to do something about it! Li-Li went to see her father’s good friend, Mr. Huang, who sold herbs.She told him the situation and asked if he would give her some poison so that she could solve the problem once and for all.
Mr. Huang thought for awhile, and finally said, “Li-Li, I will help you solve your problem, but you must listen to me and obey what I tell you.”

Li-Li said, “Yes, Mr. Huang, I will do whatever you tell me to do.”

Mr. Huang went into the back room, and returned in a few minutes with a package of herbs.He told Li-Li, “You can’t use a quick-acting poison to get rid of your mother-in-law, because that would cause people to become suspicious Therefore, I have given you a number of herbs that will slowly build up poison in her body. Every other day prepare some delicious meal and put a little of these herbs in her serving.

Now, in order to make sure that nobody suspect you, when she dies, you must be very careful to act very friendly towards her. “Don’t argue with her, obey her every wish, and treat her like a queen.”

Li-Li was so happy.She thanked Mr. Huang and hurried home to start her plot of murdering her mother-in-law.
Weeks went by, and months went by, and every other day, Li-Li served the specially treated food to her mother-in-law. She remembered what Mr. Huang had said about avoiding suspicion, so she controlled her temper!r, obeyed her mother-in-law, and treated her like her own mother.
After six months had passed, the whole household had changed. Li-Li had practiced controlling her temper so much that she found that she almost never got mad or upset. She hadn’t had an argument with her mother-in-law in six months because she now seemed much kinder and easier to get along with.
The mother-in-law’s attitude toward Li-Li changed, and she began to love Li-Li like her own daughter. She kept telling friends and relatives that Li-Li was the best daughter-in- law one could ever find. Li-Li and her mother-in-law were now treating each other like a real mother and daughter.
Li-Li’s husband was very happy to see what was happening. One day, Li-Li came to see Mr. Huang and asked for his help again She said, “Dear Mr. Huang, please help me to keep the poison from killing my mother-in-law. She’s changed into such a nice woman, and I love her like my own mother. I do not want her to die because of the poison I gave her.”

Mr. Huang smiled and nodded his head. “Li-Li, there’s nothing to worry about. I never gave you any poison. The herbs I gave you were vitamins to improve her health. The only poison was in your mind and your attitude toward her, but that has been all washed away by the love which you gave to her.”

HAVE YOU REALIZED that how you treat others is exactly how they will treat you? There is a wise Chinese saying: “The person who loves others will also be loved in return.” God might be trying to work in another person’s life through you.

KERANA 10 SEN

DINASOUR mendidik Anaknya

Anak dinasour sudah meningkat dewasa. Bapanya merasakan, tibalah masanya untuk menguji keupayaan anak dinasour supaya mampu menjadi pemimpin kelak.

Beberapa siri ujian telah dirancang. Anak dinasour telah berjaya melepasi kesemua ujian tersebut dengan baik sekali. Cemerlang!

Kini, tibalah masanya untuk ujian terakhir.

“Kamu perlu menyeberangi kawasan paya yang mendidih ini”, bapa dinasour memberikan penerangan.

“Biar betul pak? Paya ini luas lagi mendidih”, anak dinasour seperti tidak percaya.

“Kamu fikirkanlah untuk lulus ujian ini”, selamba bapa dinasour membalas.

Aku nak jd PM dinasour

Resah dan gelisahlah hati anak dinasour. Andai dia gagal ujian ini, bermakna dia tidak layak untuk menjadi pemimpin. Bermacam-macam idea difikirkannya. Namun, kesemua menemui jalan buntu.

“Maaf pak, saya tidak dapat menyelesaikan ujian akhir ini. Menyeberangi paya yang mendidih ini adalah mustahil”, anak dinasour membuat keputusan.

“Tahniah nak, kamu lulus ujian akhir”, senyum bapa dinasour.

Terpinga-pinga anak dinasour tidak memahami.

“Lulus? Bukankah saya gagal menyelesaikan ujian ini?”.

“Ujian akhir ini ialah ujian membuat pertimbangan. Kamu bukan menyerah kalah kerana tidak menyelesaikan tugasan, tetapi kamu telah membuat pertimbangan yang baik dalam membuat keputusan. Menyeberangi paya yang mendidih adalah sesuatu yang tidak rasional”, terang bapa dinasour.

“Fahamlah saya. Terima kasih pak”.

“Sama-sama. Nak, sekalipun kamu gagal kesemua ujian menjadi seorang pemimpin, jangan bersedih, kerana I still love you”, bapa dinasour memandang tepat mata anaknya.

Bapa dan anak dinasour berpelukan dan mereka pulang bertemu dinasour-dinasour lain untuk mengkhabarkan berita gembira.

dipetik dari :

http://zaffankhalid .iluvislam.
com/


Dapatkan Mesej Bergambar di Sini

Di sebalik ” The Musical Chairs”

Pernahkah anda bermain permainan ini, “ The Musical Chairs “?Kebanyakan kita pasti mengetahuinya kerana ia adalah sebahagian drp nostalgia permainan semasa zaman kanak-kanak suatu ketika dahulu. Permainan ini selalunya memerlukan lebih dari 3 orang di mana peserta di minta berjalan mengelilingi kerusi2 yang disusun semasa muzik di mainkan.Dan apabila muzik dihentikan saja, peserta akan berebut2 duduk di kerusi yang terdekat dengannya kerana peserta yang gagal mendapatkan duduk akan dikeluarkan dari game tersebut, atau ada juga yang akan dikenakan denda terlebih dahulu daripada PIC.

Itu adalah serba sedikit gambaran mengenainya supaya teman2 kembali mengingatinya. Entah mengapa permainan ini menarik perhatian pemikiran saya.  Kebiasaannya, peserta akan begitu berhati2 mengelilingi kerusi kerana muzik yang dimainkan hanya sebentar sahaja.Namun timbul persoalan, bagaimana pula dengan permainan yang muziknya itu dimainkan begitu lama sekali?Adakah peserta akan terleka dan akhirnya hilang kewaspadaannya kepada muzik yang bakal dihentikan.

Bagi kebanyakan orang, permainan ini mungkin sekadar utk menghiburkan hati dan mengisi masa2 kosong dalam sesebuah majlis atau aktiviti. Namun pada pandangan saya yang cetek ini,  saya analogikannya sebagai sebuah gambaran kehidupan.

Seringkali saya bertanya, “ Apakah yang akan terjadi kepadaku jika saat muzik kehidupan itu dihentikan, aku masih berdiri ? Berdiri mungkin hanya aku terleka kerana asyiknya berjalan mengelilingi kehidupan.Berdiri mungkin juga kerana asyiknya mendengar irama yang dimainkan hingga lupa bahawa hakikatnya irama itu akan dihentikan, lantas langsung terlupa untuk bersiap sedia apabila ianya berhenti.”

Ibaratnya, hakikat kehidupan di dunia itu adalah irama atau muzik yang dimainkan. Ramai manusia yang terleka dengannya, namun ada juga yang berhati-hati dengannya, dan menyiapkan diri kerana menyedari hakikat kehidupannya akan tamat pada bila-bila masa saja.Sesungguhnya beruntunglah orang2 yang menyiapkan diri tersebut dan merugilah mereka yang terleka dengan kehidupan itu.

Seringkali saya memikirkannya, semoga apabila tamatnya muzik kehidupan tersebut, saya akan termasuk dalam golongan yang duduk , yakni mendapat tempat duduknya, dan bukannya dalam golongan mereka yang berdiri, kerana tidak berusaha dan langsung tidak menyiapkan diri akibat terleka.

Sekian saja catatan fikiran di suatu hari.

Wasalam.

SELAMAT MENDUDUKI PEPERIKSAAN


Dapatkan Mesej Bergambar di Sini

Assalamulaikum wbt.

Rasanya belum terlambat lagi utk saya mengucapkan selamat menduduki peperiksaan kepada teman-teman dan adik-adik junior yang dikasihi sekalian.( Hehe, orang lain dah lepas dua tiga paper dah pun minggu ni, aku je yang belum lps2 lagi)

Saat ini pasti ramai yg sedang struggle di sana sini, di bilik, di library, di cafe, di surau, di PI dan di mana saja ada ruang utk belajar selagi otak mereka comfortable.Jadi satu peringatan buat teman2 dan kpd tuan yang sedang menulis sendiri, ” Jangan sesekali mengabaikan kualiti ibadah rutin anda walaupun dalam super kalut mana anda sdg struggle stadi “.

Cukup mengecewakan dan sukar diterima akal jika ada yang memberikan alasan utk meninggalkan solat berjemaah, atau terlalu berkira utk menghadiri majlis ilmu walaupun sekejap dgn hanya bersebabkan nak spend masa yang lebih on study.Erk, tiba2 time macam tu la nak jadi rajin stadinya walhal sebelum2 ni tak macam tu pun.

Teman-teman,
Letakkanlah motivasi tinggi dalam apa saja tindakan anda yang ke arah mencapai redha ALLAH.
Musim exam ni la ALLAH beri kita peluang utk lebih banyak muhasabah diri.

Last but not least, semoga apa yang dikejar bukan lah kemahsyuran nama di dunia jika menjadi orang yang cemerlang, tetapi kejarlah apa yang dikatakan sbg REDHA ALLAH jika menjadi hambaNya yang sentiasa berusaha terbaik untukNYA.

Akhir kata, mohon maaf atas segala salah dan silap bagi yang pernah terasa hati dgn hamba.

Sekian wassalam.

p/s:
kpd shbt2 dan adik2 yang ade kehilangan pen dan pensil. bolehlah dtg berkunjung ke bilik sy utk mencari dan kenalpastinya, kerana sy ade byk koleksi/himpunan segala jenis pen pensil org yang sy kutip di dlm beg, kotak pensil, kereta, di kelas dan di surau.termasuk jugak kategory yang sy terambil mahupun kepunyaan sy sendiri yang sy ragui hak miliknya.

Maka semuanya sy himpunkan hampir nak penuh satu mug. 🙂



Dapatkan Mesej Bergambar di Sini

Best Wishes


CommentEstate.com | Friendster Comments
Watch NarutoChicken RecipesComputer Geeks

Salam Lebaran 2008


Get Hari Raya Graphics Here

ASSALAMUALAIKUM WBT.

Catatan pada pagi 28 Ramadhan 1429H, pagi terakhir Ramadhan sy di kampus USMKKj ini.Tidak sbr rasanya utk bertemu kedua ibu bapa yang dicintai, tambahan bila ayat-ayat2 cinta Tuhanku yg dibaca slps Subuh tadi terngiang2 di telinga.

“Dan rendahkan dirimu terhadap mereka berdua dgn penuh kesayangan dan ucapkanlah:”Wahai Tuhanku,kasihlah mereka keduanya, sbgmana mereka berdua telah mendidik aku waktu kecil”.
-al Isra’: 24

Jadi sy ingin mengambil kesempatan ini mengucapkan Selamat Hari Raya Maaf Zahir dan Batin serta Slmt Hari Graduasi Ramadhan kpd shbt/iah seperjuangan sekalian.Semoga kita sentiasa dilimpahkan rahmat dariNya.Persiapkan diri kita dan hargai sebaiknya setiap detik2 terakhir Ramadhan ini kerana belum tentu kita akan bertemu lagi dengan Ramadhan yg seterusnya.Akhir kata, doakan perjalanan pulang sy.Kulli ‘aamin waantum bikhair.:)
Wasalam


Get Hari Raya Graphics Here


Get Hari Raya Graphics Here