my LI world

Bismillahirrahmanirrahim

Malam ni ntah kenapa tiba-tiba tergerak hati la pulak utk menulis kt sini.Sedar tak sedar dah nk masuk minggu kelima aku di M’sian NPK Fertilizer ni for industrial training.Rasa baru semalam saja report duty.hehe apa yang aku dah buat ye selama sebulan dah training?

13052009Sekarang dah masuk fasa kedua training sbb bos sudah bagi project to do.Kilang nk tingkatkan keuntungan,dan kurangkan product reject.Ha tu la keja aku, kena pk apa kena buat, mgu lpas baru tulis proposal dan discuss dengan SV.Minggu depan dah boleh start dengan mengumpul maklumat.Maka akan kelihatanlah muka ini turun naik ofis dan keluar masuk plant.Something interesting to do.

Memasuki alam pekerjaan ni make me more realize bahawa sesungguhnya hidup tu perlulah berjemaah.Dan pembawaan diri juga sangat penting dalam menyampaikan Islam itu apatah lagi jika mengambil kira usia dan pengalaman kita yg tidaklah seberapa jika dibandingkan dengan staf2 yang lain.Apa pun jangan sesekali menjadikan itu sebagai alasan kerana selemah-lemah diri pun, tonjolkanlah contoh teladan melalui peribadi muslim.

Publication2

Alhamdulillah training di sini agak menarik kerana semuanya adalah muslim, jadi banyak aspek juga yang dijaga.Bacaan doa umum sebelum memulakan kerja adalah rutin setiap pagi di sini.Setiap jumaat petang akan diadakan knowledge sharing class, terbuka kepada semua staf.Dan antara pengisian yang akan diadakan adalah kuliah pengajian kitab yang akan disampaikan oleh ust Zulkifli.Kuliah ni memang penuh.Selepas kelas mesti la ada makan2, dan yang tu juga pasti menarik. Jadi kalo nak save, tak yah le makan tengah hari. ..

Khamis depan, I’ll join the company’s visit to Alor Setar, dan akan ada macam2 aktiviti menarik menanti.Rasanya sampai setakat ni saja dahulu.ok

“ If you are fail to plan, you are plan to fail”..(Quote yang aku kerap dengar di sini.)

Selamat meneruskan LI kepada rakan-rakan seperjuangan. Wasalam.

Advertisements

TAUBAT

Wahai Tuhan jauh sudah
lelah kaki melangkah
aku hilang tanpa arah
rindu hati sinarMu

Wahai Tuhan aku lemah
hilang terumur noda
hapuskanlah terangilah
jiwa di hitam jalanku

Ampunkanlah aku
terimalah taubatku
sesungguhnya Engkau
Sang Maha Pengampun Dosa

Ya Robbi, ijinkanlah
aku kembali padaMu
meski mungkin takkan sempurna
aku sebagai hambaMu

Ampunkanlah aku
terimalah taubatku
sesungguhnya Engkau
Sang Maha Pengampun dosa

Berikanlah aku
kesempatan waktu
aku ingin kembali
kembali…

Dan meski aku tak layak
sujud padaMU
dan sungguh tak layak
aku…