VIVA SEMALAM

ALHAMDULILLAH, rasa nak bagitau semua org sj yg saya benar-benar rasa release , gembira yg tak terhingga setelah selesai membentangkan PLANT DESIGN dalam viva semalam. !

h2Terima kasih kepada supervisor yg baik dan memahami, Prof Madya Noel Fernando dan juga kepada ‘papa Plant design USM’ kami, Prof Subhash Bhatia atas nasihat dan tunjuk ajar kpd ‘Hydrogen Power (M) Sdn. Bhd (company ku) dan tak lupa juga kpd my collègues Nad,Hajar dan wani.

Pelbagai ujian yang telah kami lalui sepanjang buat plant design ni, semuanya dilalui dgn kekuatan yg diberikan Allah.Pengalaman juga macam-macam.Kerana penat buat design ni la, sy tertidur hampir dua jam dalam kereta di parking desa dulu.

Kumpulan kami merupakan antara 3 kump terawal yang terpilih utk siri viva yang berlangsung selama 3 hari

h2

Our future hydrogen plant

sejak semalam dan akan berakhir esok..Pembentangan plant design kami, ‘THE PRODUCTION OF HYDROGEN USING AUTOTHERMAL REFORMER ‘memakan masa hampir satu jam setengah semalam walaupun setiap kump hanya dihadkan untuk membentangkan selama satu jam sj.Ha apa dah jadi?

Semua berjalan spt biasa, dgn panel examiners kami Dr Zainal dan Dr Hekarl uzir.Cuma yang jadi lama tu sebab viva kump kami juga semalam telah dipilih untuk dihadiri oleh panel industry, En Zulkifli Ibrahim, Manager Plant operation department, dari Petronas Fertilizer Kedah.

logo04_nHeh, macam-macam pengalaman rasa sepanjang viva, dan memang betul la org industry ni mata dia dah betul-betul mcm mata x-men, ada je yg dia Nampak.ada jugak yg kantoi.tapi takpa, byk yang kami belajar, dgn teguran yang membina.Selesai viva pun, En zul minta utk bertemu kami secara personal, memberi nasihat dan komen-komen yang membina.Baik hati sungguh manager petronas ni.Dan semua nasihat yg diberikannya akan kami guna utk improve lagi projek plant design kami ni utk sem depan pulak.

pfd

New pfd

Saya sudah puas berehat dari semalam smp ke petang ni.Terima kasih ya ALLAH.Maka hari ni bermula la study week, tutup dulu cerita plant design..buka pulak buku cerita Effluen Engineering dan Petroluem.

Dan tahniah juga kpd yg baru selesai viva hari ni (tokei company yang buat ethyl hexanol , Aini dan Maya , dan tokey company yang buat baja urea, Raihana dan Syikin.) , dan good luck kepada teman-teman yg bakal viva esok. kpd wana yang buat plant hydrogen peroxide( isk ni bahan racun perosak ni) , kami p makan RFC dulu  .

Ok sekian sj drp sy.(ada byk lg agenda nak buat lepas ni)

WASALAM.

Special thanks dedicated to PLANT DESIGN lecturers
from Hydrogen Power (M) Sdn Bhd:

Dr. Bhatiaw

papa Plant Design, Prof Subhash Bhatia

Dr. Fernandow

Good supervisor, Assoc Prof W.J Noel Fernando

Dr. Zainalw

Aspen Plus specialist :), Dr Zainal Ahmad

Advertisements

INSYAALLAH


Gratisan Musik

 

A BEAUTIFUL SONG BY MAHER ZAIN

 

Everytime you feel like you cannot go on
You feel so lost
That your so alone
All you is see is night
And darkness all around
You feel so helpless
You can`t see which way to go
Don`t despair and never loose hope
Cause Allah is always by your side

Insya Allah
Insya Allah you`ll find your way

Everytime you can make one more mistake
You feel you can`t repent
And that its way too late
Your`re so confused,wrong decisions you have made
Haunt your mind and your heart is full of shame

Don`t despair and never loose hope
Cause Allah is always by your side
Insya Allah3x
Insya Allah you`ll find your way
Insya Allah3x
Insya Allah you`ll find your way

Turn to Allah
He`s never far away
Put your trust in Him
Raise your hands and pray
OOO Ya Allah
Guide my steps don`t let me go astray
You`re the only one that showed me the way,
Showed me the way 2x
Insya Allah3x
Insya Allah we`ll find the way